Over orthodontie


Orthodontie is een onderdeel van de tandheelkunde dat zich richt op onderzoek aan en behandeling van problemen met de kaak- en tandstand. Veel patiënten hebben een combinatie van een verkeerde stand van kaak en tanden. Door het gebruik van orthodontische apparatuur (beugels) worden deze problemen behandeld.

Een orthodontische behandeling kan, door het rechtzetten van tanden en kiezen, de kans op cariës en tandvleesziekten verkleinen en de kauwfunctie verbeteren. Het woord orthodontist komt van twee Oudgriekse woorden. Orthos, wat “recht” betekent en Odontos wat “tand” betekent.

Om orthodontist te worden moet je na de (inmiddels) 6-jarige studie tandheelkunde, een 4-jarige fulltime specialistenopleiding Dento Maxillaire Orthopaedie volgen. Hierdoor hebben orthodontisten de meeste kennis en vaardigheden voor het corrigeren van standsafwijkingen van tanden en kiezen en groeiafwijkingen van de kaken. Dit in tegenstelling tot tandartsen die enkel orthodontische nascholing hebben gevolgd.

WAAROM ORTHODONTIE?
Er zijn diverse redenen om naar de orthodontist te gaan. Je gaat naar een orthodontist wanneer de tanden ver naar voren of scheef staan, er te weinig of juist te veel ruimte in het gebit is of wanneer uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de orthodontist vinden.