Loading...

Over Orthodontie

Wat is orthodontie

Orthodontie is een onderdeel van de tandheelkunde dat zich richt op onderzoek aan en behandeling van problemen met de kaak- en tandstand. Veel patiënten hebben een combinatie van een verkeerde stand van kaak en tanden. Door het gebruik van orthodontische apparatuur (beugels) worden deze problemen behandeld.
Een orthodontische behandeling kan, door het rechtzetten van tanden en kiezen, de kans op cariës en tandvleesziekten verkleinen en de kauwfunctie verbeteren.
Het woord orthodontist komt van twee Oudgriekse woorden. Orthos, wat “recht” betekent en Odontos wat “tand” betekent.

Om orthodontist te worden moet je na de 5-jarige studie tandheelkunde, een 4-jarige fulltime specialistenopleiding dento-maxillaire orthopedie volgen. Hierdoor hebben orthodontisten de meeste kennis en vaardigheden voor het corrigeren van standsafwijkingen van tanden en kiezen en groeiafwijkingen van de kaken.

Waarom orthodontie?

Redenen om naar de orthodontist te gaan. U gaat naar een orthodontist wanneer uw tanden ver naar voren of scheef staan, u te weinig of juist te veel ruimte in uw gebit heeft of wanneer uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen en u niet optimaal kunt kauwen. Vooral de esthetiek van een regelmatig gebit en een mooie glimlach zorgen ervoor dat velen de weg naar de orthodontist vinden.


VVOOver Judith Spijkers

Drs. Judith Spijkers heeft van 1985-1990 de studie Tandheelkunde gevolgd aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen.

Van 1990-1992 is zij als tandarts-algemeen practicus werkzaam geweest in verschillende tandartspraktijken in Tilburg.

In 1992 is zij met de specialisatie Orthodontie gestart aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam, welke in 1996 succesvol werd afgerond.

Judith Spijkers is lid van de Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde, World Federation of Orthodontists en de American Association of Orthodontists.
Bovendien is zij jarenlang lid geweest van de Visitatiecommissie waar zij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het visitatietraject van de orthodontisten in Nederland.