Beugel SOS

BUITEN ONZE PRAKTIJKUREN
Als er buiten werktijden een probleem is met je beugel kun je, voordat je contact op neemt met de dienstdoende orthodontist, eerst proberen dit zelf te verhelpen. Hieronder geven wij wat tips om zelf de klachten op te lossen.

TIJDENS ONZE PRAKTIJKUREN
Als er een probleem is met je beugel is het verstandig om direct telefonisch contact op te nemen met de praktijk. De baliemedewerkster kan je dan helpen en als het nodig is een afspraak met je maken voor de reparatie van je beugel.

1Last van een prikkend draadje?
Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op of vraag iemand om voorzichtig met een nagelschaartje het prikkende draadje af te knippen. Zorg ervoor dat het afgeknipte stukje uit de mond genomen wordt. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak als het draadje blijft prikken.
2Zit er een bracket of blokje los?
Indien het geen klachten geeft, mag de bracket blijven zitten. Als het wel hinder geeft, mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Last van een prikkend draadje?’). Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.
3Last van een losse band of ringetje?
Als het hindert, mag je het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Last van een prikkeld draadje?’). Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt, moet je deze uit je mond laten tot het ringetje weer is vastgezet. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.
4Last van je uitneembare beugel?
De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen: Laat de beugel even uit en neem op de nieuwe werkdag contact op met de praktijk om de beugel te laten repareren of bij te stellen. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium.
5Last van de Herbst beugel?
Als de Herbst beugel (deels) los is, laat je deze het liefst in je mond zitten totdat je een afspraak voor de volgende werkdag hebt kunnen maken. Als één van de pootjes in je wang prikt, kun je het inbussleuteltje gebruiken, zoals we hebben uitgelegd.
6Last van een los spalkje of prikkende spalk?
Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Kun je niet meteen geholpen worden (bijvoorbeeld in het weekend), laat het spalkje dan in je mond en wees er heel voorzichtig mee. Er bestaat een kans dat je tanden zich weer gaan verplaatsen. Als je nog een nachtbeugel hebt, draag deze dan tijdelijk zo veel mogelijk om eventuele veranderingen tegen te gaan. Steekt er een stukje uit wat erg scherp is, kun je er een stukje suikervrije kauwgom tegen plakken.
7Los (blauw separatie-) elastiekje?
Separatie elastiekje (om ruimte te maken, voordat de ringen om de kiezen komen). Wanneer er voldoende ruimte is valt dit elastiekje er vanzelf uit. Als het los komt door een andere reden dan moet er contact opgenomen worden met de praktijk zodra deze bereikbaar is.
8Losse Forsusveer
In uitzonderlijke gevallen kan het gebeuren dat de veer (het gedeelte wat aan de bovenbeugel vastzit) en het staafje (het gedeelte dat aan de onderbeugel vastzit) loskomen van de vaste beugel of loskomen van elkaar. Dit is niets ernstigs, maar kan wel wat ongemak veroorzaken. Als de veer en het staafje loskomen van elkaar kun je de veer induwen (tussen duim en wijsvinger) en zo het staafje weer terug in de veer plaatsen. Mocht dit niet lukken dan kun je eventueel de veer en/of het staafje met een flosdraadje of elastiekje aan de draad van de blokjesbeugel vastbinden.

Neem voor overige problemen z.s.m. contact op!