Loading...

Beugel SOS


BEUGEL SPOED TIPS

Voor de (pijnlijke) klachten buiten onze openingstijden.

BUITEN ONZE PRAKTIJKUREN

Als er buiten werktijden een probleem is met je beugel kun je, voordat je contact op neemt met de dienstdoende orthodontist, eerst proberen dit zelf te verhelpen. Hieronder geven wij wat tips om zelf de klachten op te lossen.

Doe er een bolletje was of suikervrije kauwgom op of vraag iemand om voorzichtig met een nagelschaartje het prikkende draadje af te knippen. Zorg ervoor dat het afgeknipte stukje uit de mond genomen wordt. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak als het draadje blijft prikken.
Indien het geen klachten geeft, mag de bracket blijven zitten. Als het wel hinder geeft, mag je de bracket verwijderen van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen (zie ‘Last van een prikkeld draadje?’). Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.
Als het hindert, mag je het ringetje verwijderen van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Last van een prikkeld draadje?’). Wanneer je een headgear/buitenbeugel draagt, moet je deze uit je mond laten tot het ringetje weer is vastgezet. Maak op de nieuwe werkdag een afspraak om de beugel te laten repareren.
De beugel past niet meer, de beugel is stuk of verbogen: Laat de beugel even uit en neem op de nieuwe werkdag contact op met de praktijk om de beugel te laten repareren of bij te stellen. Soms moeten we de beugel voor reparatie opsturen naar het tandtechnisch laboratorium.

TIJDENS ONZE PRAKTIJKUREN

Als er een probleem is met je beugel is het verstandig om direct telefonisch contact op te nemen met de praktijk. De baliemedewerkster kan je dan helpen en als het nodig is een afspraak met je maken voor de reparatie van je beugel.

Als je Herbst beugel (deels) los is, laat je deze het liefst in je mond zitten totdat je een afspraak voor de volgende werkdag hebt kunnen maken. Als één van de pootjes in je wang prikt, kun je het inbussleuteltje gebruiken, zoals we hebben uitgelegd.
Neem zo snel mogelijk contact met ons op. Kunnen we je niet direct helpen, laat het spalkje dan in je mond en wees er heel voorzichtig mee. Er bestaat een kans dat je tanden zich weer gaan verplaatsen. Als je nog een nachtbeugel hebt, draag deze dan tijdelijk zo veel mogelijk om eventuele veranderingen tegen te gaan. Steekt er een stukje uit wat erg scherp is, kun je er een stukje suikervrije kauwgom tegen plakken.
Separatie elastiekje (om ruimte te maken, voordat de ringen om de kiezen komen). Wanneer er voldoende ruimte is valt dit elastiekje er vanzelf uit. Als het los komt door een andere reden dan moet er contact opgenomen worden met de praktijk zodra deze bereikbaar is.